Cum arăta internetul la începuturile sale

de: Bianca Prangate
08 08. 2018
New Scientist

Cândva, internetul nu era o prezență atât de puternică în viețile noastre, așa cum este acum. Nu a fost cu mult timp în urmă, deși așa pare.

La începuturile internetului, raritatea computerelor făcea din acest serviciu ceva extraordinar și incitant, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pe atunci, ideea de a umbla cu un dispozitiv portabil după noi, pe care să existe posibilitatea de a accesa internetul, era o utopie. Azi lucrurile s-au schimbat, dar e amuzant să privim înapoi și să vedem de unde am plecat.

Conectarea la internet dura mult și bine

Pe vremuri, când Wi-Fi-ul era un vis îndepărtat, pentru a te conecta la internet trebuia să conectezi cablul telefonului la computer, să dai câteva click-uri și să aștepți, cu cântecul vesel al modemului ținându-ți de urât. Era un proces plin de anticipare și frustrare, dar pe care lumea îl îndeplinea fără probleme.

Dura mult până se încărcau imaginile

Vitezele de internet nu erau extraordinare pe vremuri. Era ceva acceptat de toată lumea care voia să discute cu străini și să descopere alte minuni online. Încărcarea imaginilor dura deosebit de mult – aceeași viteză ar fi întâmpinată astăzi de înjurături adresate provider-ului de internet, dar vremurile erau diferite.

Fișierele se salvau pe Floppy Disks

Cei care au prins era Floppy Disk-urilor își amintesc chinul. Fișierele erau salvate pe niște discuri mari și pliabile, pe care le puteai păstra sau împărtăși cu ceilalți. Veneau în niște ambalaje subțiri de hârtie care să le protejeze – chiar și așa, să duci un Floppy Disk din punctul A în punctul B fără probleme.

Camerele de chat îți răpeau mult prea mult timp

Înainte ca Wikipedia să existe, dacă voiai să afli ceva anume, intrai pe GeoCities. Site-ul acela era un soi de rețea socială înainte ca rețelele sociale să existe măcar. Era un site format din mai multe comunități de utilizatori, împărțite pe diverse subiecte, precum tehnologie, sport și divertisment.

Netscape era singurul browser folosibil

Cei care foloseau internetul la începuturile sale, foloseau de obicei Netscape ca browser. Nu exista altă variantă pe piață care să facă navigarea pe World Wide Web la fel de ușoară. Ulterior, evoluția Microsoft – atât în popularitate, cât și în productivitate – a schimbat acest lucru.

Oamenii aveau încredere în cele mai dubioase site-uri

Vechile site-uri web arătau de-a dreptul îndoielnic. Chiar și așa, oamenii nu aveau un filtru format. Pe atunci, dacă ceva ajungea pe internet, însemna că e de încredere, nu? Nici măcar Google nu arăta mai prezentabil. Dacă azi am întâlni vechea versiune Google, probabil am fugi de ea.